bazen utancımızdan gözlerimizi kaçırıyoruz ama bu karşımızdaki kişiden hoşlanmıyoruz anlamına gelmiyo bi kızla ikiden fazla göz göze geldiyseniz biri kısa diğeri ondan daha da uzunsa ve hemen başka yere çeviriyosa o kız sizden hoşlanmıştır net.
Gözlerini kaçıran kızlar
Puan:
İtirafa Yorum Yap:
Sorun konuya nerden girmekte. Öyle dümdük denilmez ki senden hoslandim ya da seni beğendim diye
Hafif bi gülümseme olup olmadığını hissedemiyorsun o anda heyecanla ne ifade takıldığını bilmez ki insan ben direk gözlerimi kaçırırım bu konularda utanan kızlarda vardır illa
Bencede ve siz erkekler elinizi çabuk tutmazsanız o kızı başka birine kendi elinizle vermiş olursunuz
Gözlerini kaçıran erkeklerde hoşlanıyor mudur yorumları alalım
Erkeklerin daha cesur olması gerekir gelipte senden hoşlandım demezsin laf kalabalığı yapabilirsin gelip merhaba diyebilirsin zaten sana verdiği tepkiden sonra devam edip etmiyeceğini anlarsın sadece bi merhabayla başlayabilir
Bu koskoca okulda o kişi bi daha görememek var o yüzden görür görmez konuşun
Bxdhno adlı yoruma itafen ; Eğer kız hoslandiysa bekler zaten ve eğer o kiz başka birine giderse zaten o kızdan oğlana hayır gelmez böyle kızlara deli oluyorum.Seven, hoşlanan her zaman bekler.. Böyle biriyse eğer birileriyle konuşmadan önce kendini tanit özellikle bu ozelligini ..
Şu üniversiteye girerken hiç mi Türkçe çözmediniz be kardeşim? Neredeyse herkesin de’ler ki’ler yanlış, noktalama desen rastgele saçılmış gibi; yukarıda duran yazıların alayı imla hatası ve anlatım bozukluğu dolu. Buyurun buradan yakın:
“bazen utancımızdan gözlerimizi kaçırıyoruz ama bu karşımızdaki kişiden hoşlanmıyoruz anlamına gelmiyo bi kızla ikiden fazla göz göze geldiyseniz biri kısa diğeri ondan daha da uzunsa ve hemen başka yere çeviriyosa o kız sizden hoşlanmıştır net.”
Şimdi, öncelikle şu konuda bir anlaşalım ki “gelmiyo”, “çeviriyosa”, “bi” şeklinde ‘r’ harfi atılmış kelimeler, tuşlu telefon zamanlarında belki kabul görülebilir bir davranış bozukluğunun tezahürü olabilecek iken dokunmatik ekranlı, ‘auto-correct’li akıllı telefonlarda zinhar kabul edilemez hatalardır. Bu, yazan kişiyi basitleştirir en hafif tabirle. Ek olarak noktalama işaretleri bir metnin anlaşılmasını kolaylaştırır, vurgu yapılmasını sağlar, anlatımı zenginleştirir. Bunlar kullanılmadığı vakit, böylesine bayağı yazılar çıkar karşımıza. Olması gereken de şudur: “Bazen utancımızdan gözlerimizi kaçırıyoruz ama bu karşımızdaki kişiden hoşlanmıyoruz anlamına gelmiyor. Bir kızla ikiden fazla kez göz göze geldiyseniz, biri kısa diğeri ondan daha da uzunsa ve hemen başka yere çeviriyorsa o kız sizden hoşlanmıştır, net.”
“Karşı tarafın anlayacağı şekilde belli edersen zaten bu yazıyı yazmaya gerek yok.Ufak bir gülümseme bile yeter ..”
İlk noktadan önce bir yerlerde bir virgül eksik. Ben herhangi bir yere koymuyorum, zira virgülün koyulacağı yer cümlenin vurgusunu değiştirebilir. Ayrıca en sonda duran iki noktanın maksadı nedir? Hiç!
“Sorun konuya nerden girmekte. Öyle dümdük denilmez ki senden hoslandim ya da seni beğendim diye”
Anlatım bozukluğu ancak bu kadar olabilirdi. Ayrıca “yada” bitişik yazılır dostum. Olması gereken ise şu: “Konuya nereden girileceği sorun. Öyle dümdüz denilmez ki senden hoşlandım yada seni beğendim diye.”
“Hafif bi gülümseme olup olmadığını hissedemiyorsun o anda heyecanla ne ifade takıldığını bilmez ki insan ben direk gözlerimi kaçırırım bu konularda utanan kızlarda vardır illa”
Noktalama sıfır, imla yanlışları var ve anlatım bozuklukları da bunların hediyesi. olması gereken: “Hafif bi’ gülümseme olup olmadığını hissedemiyorsun o anda. Heyecanla ne ifade takındığını bilmez ki insan. Ben direkt olarak gözlerimi kaçırırım ve bu konularda benim gibi utanan kızlar da vardır illa.” (tam düzelmedi gerçi, metnin kendisi falso zira.)
“Bencede ve siz erkekler elinizi çabuk tutmazsanız o kızı başka birine kendi elinizle vermiş olursunuz”
Dahi anlamındaki de’nin ayrı yazılması… Kim bilir kaç yaşınıza gelmişsiniz, hala ayrı yazılması gereken de’ler ve ki’leri bitişik yazıyorsunuz.
“Gözlerini kaçıran erkeklerde hoşlanıyor mudur yorumları alalım”
Olması gereken: “Gözlerini kaçıran erkekler de hoşlanıyor mudur? Yorumları alalım.”
“Erkeklerin daha cesur olması gerekir gelipte senden hoşlandım demezsin laf kalabalığı yapabilirsin gelip merhaba diyebilirsin zaten sana verdiği tepkiden sonra devam edip etmiyeceğini anlarsın sadece bi merhabayla başlayabilir”
Bazı arkadaşlar hala Türkçenin okunduğu gibi yazılan bir dil olduğunu zannediyorlar. Eğer okuduğunuz gibi yazmaya kalkarsanız bu hanım kızımızın üstteki örnekte yaptığı gibi feci bir dille derdinizi anlatmaya çalışırsınız. Bir de bu imla hatalarını yaptığınızda altını kırmızı kırmızı çiziyor bilgisayar, insan bir kontrol etmez mi? Ayrıca tekrar ve tekrar belirtmek gerekir ki NOKTALAMA!.. Olması gereken: “Erkeklerin daha cesur olması gerekir. Gelip de senden hoşlandım demezsin; laf kalabalığı yapabilirsin, gelip merhaba diyebilirsin. Zaten sana verdiği tepkiden sonra devam edip etmeyeceğini anlarsın. Sadece bi’ merhabayla başlayabilir (özne?).”
“Bu koskoca okulda o kişi bi daha görememek var o yüzden görür görmez konuşun”
Şu cümlede nesne hangisi, özne hangisi? Ayrıca bu bir cümle mi gerçekten? Bir virgül, bir noktalı virgül veya bir nokta koymak bu kadar zor mu? Doğrusu: “Bu koskoca okulda o kişiyi bir daha görememek var; o yüzden görür görmez konuşun.”
“Bxdhno adlı yoruma itafen ; Eğer kız hoslandiysa bekler zaten ve eğer o kiz başka birine giderse zaten o kızdan oğlana hayır gelmez böyle kızlara deli oluyorum.Seven, hoşlanan her zaman bekler.. Böyle biriyse eğer birileriyle konuşmadan önce kendini tanit özellikle bu ozelligini ..”
Bu metni şahsen düzeltemem arkadaşlar. Öncelikle yazı, sanki yazan üniversite öğrencisi değil de ilkokul 3. sınıf öğrencisiymiş intibası bıraktı bende. Öylesine basit, öylesine derdini anlatmaktan uzak ve öylesine çocukça… Ayrıca iki nokta bu şekilde kullanılmaz. Edebi bir eser ortaya koymuş gibi gereksiz yerlere iki nokta koyarak anlatımı zenginleştiremezsiniz, bu çok çocukça bir hatadır. Yapmayın!
Sözün özü; gelmişsiniz üniversite çağına, en küçüğünüzün yaşı 18, hala böyle ergen ergen yazılar yazmaktan utanmıyorsunuz. Demiyorum ki herkes bir edebi eser döktürsün, fi tarihinden kalma kelimeler kullansın vesaire. Fakat anadiliniz olan dili de bir öğreniverin artık yahu; bu kadar basit hatalar, tembellikler, cahillikler yapmayın artık! Gecenin bir yarısı şu kadar yazı yazdırdınız bana, oldu mu? Azıcık utanın be!
Yalan bunlar. 2 tane sevdigim kiz oturup beni izlerlerdi. Arada kacirirlardi da. Acildigimda reddettiler. Bakislarla hiçbir sey anlasilmaz. Sadece ego kasiyor kizlar boylece.
Kesin kanaat getirdim ki bu milletin yazım yanlışlarına kafayi takanlar ruh hastası. Kapılmışlar saçma sapan milliyetçi zihniyete, zihniyeti bozuk olmayan yazim bozukluğu olanlara saldiriyorlar
Saçma sapan milliyetçi derken? Bu yazım noktalamaya kafayı takanlar derken haklısın ama daha düzgün tabirler kullanmalısın bence. Sen milliyetçi zihniyete saçma sapan diyemezsin. Bu bir.. İkincisi ise kızlar siz de biraz olsun cesaretli olun. İlk adımı siz de atabilirsiniz. Sadece kızlar utangaç diye birşey yok. Erkekler de utangaç olabilir. O zaman siz bakışa bakışa mezun olursunuz artık. Biraz cesaret kızlar…
Derim ulan derim. Milliyetçilik saçma. Sen üniversiteli olarak milliyetçiliği savunuyorsan git ekmek soğan sat
Senin bu dediklerini saygısızlık, hoşgörüsüzlük ve saçmalık olarak görüyorum. Ne anlatsam anlamayacaksın. Bu yüzden fazla uzatmayacağım. Cehaletine veriyorum.
Örümcek beyinli zihniyeti bozuk bre cahil! Milliyetçilik dediğin kuru gevezelikten başkası değil. Yok kürşat yok bilmem ne kağan.. millet marsa gitmenin peşinde siz anca ötüken e gitme peşindesiniz
@yesilgozlubey Bir sayfa yazı yazmışım ve tek bahsettiğim şey imla kuralları. Bir tane numunelik cümle dahi yok ki milliyetçilik fikri içersin. Zaten olmasına da imkan yok, zira milliyetçi hiçbir fikre, dürtüye sahip değilim. İşinize gelmeyeni yaftalayın hemen; hiç durup da bir öz eleştiri yapmayın, aman ha!
Dil nedir? Dil, insanların birbirleriyle anlaşabilmek için yüzyıllardır geliştirdikleri bir araç değil midir? Pekala dil bir araçsa imla kurallarına da bu aracın kullanma kılavuzu diyemez miyiz? Bence deriz. Sonuçta imla kuralları, anlaşılmayı kolaylaştırmak ve yanlış anlaşılmaları en aza indirgemek için varlar. Şimdi buraya kadar anlatmaya çalıştığım şeylerin milliyetçilikle bir alakası var mı? Yok! Bir önceki mesajda ‘Türkçe’ kelimeleri yerine ‘İngilizce’ yaz, ‘Almanca’ yaz, ‘Japonca’ yaz; ana fikirde ne değişir? Hiçbir şey!.. En son paragrafta demişim ki, anadilinizi öğrenin artık. Anadiliniz… Hey gidi hey!..
Milliyetçilikmiş…
Imla kurallari resmi yazışmalarda obemlidir, iş yazılarında makalelerde edebi eserlerde önemlidir. Sosyal medyada sokak muuabbetlerinde eş dost muhabbetlerinde imla kurallarina ne gerek var? Olmasa da olur
Cehalet böyle bir şey işte. En tehlikelisi de cehaletini kabul etmeyen veya cehaletinin farkında olmayan cahillerdir, laf anlatamazsınız. Önce yoktan bir düşman oluşturup savunmaya geçirir cehalet, sonra bu zemini kaybedince afallatır ve yoktan argüman ürettirir. Ad hominem yaparak vurmaya çalıştınız beni milliyetçilikle yaftalayarak önce, olmayınca böyle bir kural mı türettiniz? Peki, cevap vereyim o vakit.
İmla kuralları ile resmi dil aynı şeyler değillerdir. Resmi yazışma dilinin kendi kurallarının olduğu su götürmez bir gerçek, tamam. Fakat bu demek değildir ki bütün imla kuralları resmidir. Cümlenin sonuna nokta koymak, soru cümlelerinin sonuna soru işareti koymak, kelimelerin arasında boşluk bırakmak gibi kurallar da imla kuralıdır. Zamana göre fiil çekimi, aidiyet ekleri, sıfatlar ise gramer kurallarındandır. Bunlara da uymayın o zaman da nasıl derdinizi anlatıyorsunuz görelim. Dahi anlamındaki de’yi, soru eki olan mi’yi, bağlaç olan ki’yi ayrı yazmak; önceden belirttiğim kurallar gibi imla kurallarıdır. Özne-yüklem ilişkisini doğru kurup anlatım bozukluğu yapmamak da gramer kuralıdır. O kuralları uygulayıp bu kuralları yok saymak hangi aklın ürünüdür peki? Üşengeçlik mi? “Cool” görünmek mi, nedir? Kaldı ki edindiğiniz bu tarz alışkanlıklarınız resmi yazılarınızda da kendini gösteriyor. Bir örnek vereyim; bir proje dersinde grup ödevi yapılırken herkesin bireysel hazırladığı raporları derleyip tek bir rapor olarak hocaya sunma görevi bana verilmişti. Üniversite 3. sınıf öğrencisi olan bu arkadaşların teslim raporlarında aynı yazım yanlışları ve aynı anlatım bozuklukları vardı. Hani resmi yazışmalarda önemliydi imla kuralları sadece?
Böyle saçma sapan, aslı astarı olmayan argümanlarla kendinizi avutuyorsunuz sadece. Eğer kendinizi başkalarına anlatmak için yazıyorsanız ki öyle, bu kurallara uymak durumundasınız ki hem siz kendinizi daha iyi ifade edin hem de okuyanlar sizi daha iyi anlasın. İmla kuralları, gramer kuralları bunun için varlar. Resmi yazışmalar için değil!
Not: ‘Typo’ denilen klavye hataları her zaman olabilir, onlar müstesna.
Son olarak: http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-38219262
Kendi dilinde okuduğunu anlamada 70 ülke arasından sonuncu olduğumuz 2017 PISA testi sonuçları… Ama imla kuralları resmiyette önemliydi sadece, değil mi?!
Şu ana kadar söylediklerinden çıkardığım sonuç olaylara tek pencereden bakıyor olman. Her milliyetçi bir değildir. Bunu aklından çıkarma. Emin ol senden daha açık fikirliyim. Ama milliyetçilik felsefesine ve milliyetçilere asla laf söyletmem. Düzgün bir üslupla elbet eleştirebilirsin. Ama kaba bir dille yalnızca milliyetçilik değil hiçbir fikri yeremezsin. Demeye çalıştığım buydu. Bu kadar açıklamadan sonra algılayabildiysen ne mutlu bana.
Üniversite size göre solcu zihniyete sahip olmak mı yani? “Sen üniversiteli olarak milliyetçiliği savunuyorsan git ekmek soğan sat” ne demek?Anlatsana biraz. Evet milliyetçiyim, ülkücüyüm bir sıkıntın mı var? Senin cümlelerini boş zihniyetin boş cümleleri olarak görüyorum maalesef. Yalnızca beni güldürüyosun…
Ben solcu sosyalist komunist anarsist değilim. Ama benim için milliyetçilik övünç değildir luzumsuzdur. Ülkücü olduğunu söylüyorsun. Ulkuculeri sevmemek için solcu olmaya gerek yok. Ulkuculugu sağ görüş olarak yansitiyorsun ama ulkuculuk sagcilik değildir.
Beni tanımıyorsun. Siyasi Görüşüm burada yer alan birkaç yorumum üzerine kurulu değil. Tanımdan sağcı solcu deme bence. Neyse ya cahile ne kadar anlatırsan anlat muvaffak olamazsın sonuç olarak. Su an vaktim yok . vaktim olunca uzun uzun anlatacağım sana ülkücülüğü. He bir de söylemeden geçemeyeceğim. Burada lüzumsuz olan tek sen sensin.
Karşı tarafın anlayacağı şekilde belli edersen zaten bu yazıyı yazmaya gerek yok.Ufak bir gülümseme bile yeter ..